• youreads puanı (1.84)


  1. devlet yönetmek duygusal bir iş değildir, uyguladığınız politika her ülkede kısmen değişse de, parametreler ele alındığında nereye gideceği büyük oranda ve bilimsel şekilde kestirilebilir.

    daha yasa çıkmadan zorbalığını, hak ihlallerini, ben yaparım olurculuğunu, tek adamın ağzından çıkana göre yoksulların, işçilerin, akademisyenlerin, memurların hayatlarının mahvolduğunu, hatta öldüğünü, tek adamın kendisi için istediği oyu alamayınca nasıl kendi şehirlerini dümdüz ettiğini gördük. evet denmesine gösterilen tepki, bunlardan daha beterinin olmasına evet denmesinden kaynaklanıyor

    baskıcı rejimler bir süre sonra ya halk tarafından oluşacak bir tepkiyle frenlenirler, ya da iktidarları onaylandığında baskıcı rejimi arttırarak iç savaşa, dış müdahalelere ve darbelere kapı açarlar. evet diyenler 2007'nin türkiyesiyle bugünü karşılaştırsınlar hiç değilse.

    bu ünlülerin değil, bu yasayı imzalayanların bile, genel konuşmadan "bak şu madde burda şunu diyor, o yüzden bu şöyle bir fayda sağlayacak, demokrasinin şu ilkeleriyle uyuşuyor" diyemiyor, kırk defa "ben çok demoğratiğim" diyince demokrat olunmuyor.

    evet demek bu ünlüler için (yani kamuoyunda bir algı oluşturabilecekler için) bir fikir beyanı değildir, "ben kendi kişisel çıkarıma zarar gelmesin diye iktidara eyvallah diyorum" demektir, kendi kazancım için sizin ateşe atılmanızı umursamam demektir. milli irade diyip, milletin haber alma, bilgilenme haklarını elinden alırsanız milli iradeden korkacak birşeyler yapıyorsunuz demektir, o milet size göre o kadar da "aziz" değildir.

    denklem basit, insan haklarını, demokrasiyi savunan biri bu yasaya evet demez, evet diyorsa ya hiç bir şey bilmiyordur -ki bu imkansız- ya da çıkarını düşünüyordur.

    özetlersek faşizm bir fikir değildir, faşizmin demokratik alanda olmasını istemek, ışid'in de bir fikri olduğunu ve demokratik olarak savunması gerektiğini söylemekle eşdeğerdir. liberalizmin bu çelişkilerinden uzak durun. insanı aşağılayan bir düşünce tartışılacak bir fikir üretmez, sosyolojik ve toplum psikolojisi açısından incelenip düzeltilmesi gereken şeylerdir. tabi hastanın muktedir olmadığı zamanlarda.

    edit, imla